Как да добавя мета описание и мета ключови думи за публикациите си за по-доброто им индексиране от търсачките

Мета операторите и SEO при blogger и wordpress

Ако вече сте създали свой блог, ползвайки wordpress или blogger, то вероятно сте стигнали или ще стигнете и до използването на т. нар. мета оператори в сайта ви по повод оптимизирането на сайта за търсачките или по повод регистрирането на сайта в директории. Ако повишаването на трафика от реални посетители към вашия сайт ви интересува, то по-долу ще научите как да създадете и редактирате мета оператори за описание на съдържанието и за ключови думи към вашите публикации.

Пояснение: Мета операторите са скрити за обикновения посетител на даден сайт. Те имат информативен характер (напр. за роботите на търсачките, чиято задача е да намират и индексират интернет страници) и принципно обикновения собственик на блог не ги ползва, тъй като те се намират в HTML кода на сайта и се генерират (или не) от ползваната блог-платформа автоматично.
Добавяне на мета описание и мета ключови думи за публикации в wordpress.org
За тези от вас, които ползват wordpress.org, възможността да добавят мета оператори за описание и за ключови думи за всяка от публикациите си може да се реализира с помощта на плъгин от рода на All-in-One-SEO-Pack, Platinum и др.. За целта идете в меню "Разширения" в администраторския панел на блога и използвайте търсачката, за да намерите желаното разширение. След това ще можете и с едно щракване на мишката да го инсталирате и активирате. Като резултат, когато отворите ваша публикация в режим "Редакция", най-долу на страницата ще откриете няколко нови полета, позволяващи ви именно добавяне на мета оператори с описание и ключови думи за материала с желаното от вас съдържание бързо и лесно.
Добавяне на мета описание и мета ключови думи за публикации в blogger
По отношение на публикациите в blogger тази задача се реализира малко по сложно. Подобен плъгин липсва и това означава, че мета операторите трябва да се добавят ръчно и то след като вече сте публикували материала, за който искате да добавите мета описание и мета ключови думи. Т.е. след като публикацията ви вече си има  адрес (URL). Все пак, самото поставяне на двата мета оператора е сравнително лесно.

Мета операторите имат следния формат:
  • за описание:
<meta name="description" content="Правите желаното описание за публикацията, към която се отнася то." />
  • за ключовите думи:
<meta name="keywords" content="изброявате, ключовите, думи, като, ги, разделяте, със , запетайка, и, интервал" />

Когато сте готови с описанието и ключовите думи за желаната публикация във вашия блог, идете на Оформление -> Редактиране на HTML кода на сайта и поставете отметка на Шаблоните на приставките да се разгъват. След това копирайте и поставете следния код в секция <head>, т.е. някъде между операторите <head> и </head>:
<b:if cond='data:blog.url == "http://адрес-на-публикацията-ви"'>
<meta name="description" content="..." />
<meta name="keywords" content="..." />
<meta name="robots" content="index, follow" />
</b:if>
Заменете "http://адрес-на-публикацията-ви" с реалния адрес на материала, както и многоточията със съответното описание и ключови думи, запазете шаблона и готово - публикацията ви вече е по-оптимизирана за търсачките.

Сигурно е станало ясно, но все пак ще допълня, че ако искате да поставите мета описание (мета ключови думи) за десет публикации, то ще трябва да добавите в сайта си и модифицирате горния код за всяка една по отделно, т.е. също десет пъти.

Оптимизацията на вашия сайт съвсем не се изчерпва с казаното дотук и ако искате търсачките да го оценяват по-високо, ще ви е полезно да прочетете още за SEO правилата.

Ако информацията ви е била полезна, подкрепете ме!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

4 коментара:

tcvetelinka каза...

В това описание, какво по точно се описва за сатия!

"Правите желаното описание за публикацията, към която се отнася то."

Благодаря за хубавата статия.

Unknown каза...

Към tcvetelinka: просто поставяте (в кавичките) кратък анонс на статията, от който да става ясно какво ще прочете в нея посетителя, когато я отвори.

tcvetelinka каза...

Благодаря xSEOn.

Светослав Димитров каза...

Здравейте имам следния въпрос.Кой отметки да ползвам в All-in-One-SEO-Pack?Благодаря ви предварително

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!