Премахване на nofollow атрибута от връзките в коментарите в сайта

За по-запознатите сред вас с процеса по постигане на по-висок Ранг на важност (Page Rank) на даден сайт, оставянето на връзки към сайта чрез коментари в чужди блогове винаги се предшевства от проверката дали те няма да са с атрибут "nofollow" (ноуфолоу, прев. не следвай). Този атрибут указва на търсещите роботи да не следват тази връзка и съответно те не я вземат в предвид при изчисляването на Ранга на важност на страницата, към която връзката сочи. Т.е. оставянето на връзка в такъв блог (сайт) не носи никаква друга полза, освен евентуалните нови посетители и затова е много вероятно вие да предпочетете да не си губите времето с коментари в този блог, макар и да сте попаднали на тема, имаща връзка с такава във вашия сайт или със сайта ви като цяло.

В повечето блог-платформи атрибутът "nofollow" е зададен да се добавя автоматично към връзките, оставени в коментарите от посетителите. Причината е в желанието на създателите на платформите да демотивират спамърите (коментиращите изцяло заради това да оставят връзка към някакъв сайт, най-често оставящи коментари от една или две думи и поне една връзка) и да осигурят на собственика на блога коментари само по темата. Е, така обаче, този блог няма да даде полагащото се и на онези коментиращи, които искат да оставят връзки, ценни за дискусията. И съответно тъкмо това пък демотивира нужните на дискусията коментиращи и те не се и включват.

Затова аз лично съм привърженик на "dofollow" (дуфолоу) идеята, при която собственикът на сайта (блога) защитава дискусиите си по друг начин (филтри, модериране на коментарите преди публикуване и др.), за да позволи на коментиращите публикуването на реални връзки в коментарната част на сайта. Това дори може да бъде декларирано в сайта в специално място с цел, като маркетингов похват, да увеличи броя и активността на коментиращите в сайта, а от там и на доверието в него или с други думи в неговата важност.

Ако изброените причини ви карат и вие да промените нещата за своя сайт, вижте по-долу как да премахнете атрибута "nofollow"от връзките, оставяни от коментиращите в сайта ви в техните коментари.
  • removing comments links nofollow tagза сайт в blogger
Влезте в контролния панел на блога и идете на Оформление->Редактиране на HTML кода. Сложете отметка пред Шаблоните на приставките да се разгъват и потърсете в кода на шаблона си следния ред:
<a expr:href='data:comment.authorUrl' rel='nofollow'>
В този ред оставете само тази част: <a expr:href='data:comment.authorUrl'> и запазете шаблона си. Е, сега вече и вие се присъединявате към "dofollow" идеята - вашият сайт позволява на посетителите ви да оставят реални връзки в коментарите си във вашите публикации.
  • за сайт в wordpress
За ползващите wordpress на собствен хостинг, решението е в плъгин като Dofollow v. 4.0 на Denis de Bernardy.

Ще се радвам да оставите в коментар връзка към всеки сайт, за който сте сигурни, че връзките в коментарите в него не получават атрибут "nofollow". Как да проверявате връзките в сайтовете за този атрибут: ако ползвате Mozilla Firefox, просто щракнете с десен бутон на мишката върху желаната връзка от коментар в сайта и от контекстното меню, изберете Свойства. В полето Отношение не трябва да пише nofollow. Повече методи можете да откриете в блога на Ива Атанасова.

Сигурен съм, че разбирате, че с такъв един списък ще си бъдем много полезни един на друг. Подобен има вече в SEO блога на Динко Сотиров.

Ако този материал ви допада, можете да ме подкрепите или да го препоръчате някому!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

6 коментара:

Васил Тошков каза...

Вече на всеки разбиращ поне малко от IT е ясно, че nofollow атрибутът НЕ ПРЕДПАЗВА ОТ СПАМ. Спамърите спамят в много големи количества и целят предимно трафик. Нито те, нито роботите им гледат дали има или няма nofollow. Така че nofollow е поредната измислица на Гугъл, която само спира развитието на Интернет и поражда злоба и омраза между уебмастърите.

Lita каза...

а за wordpress.com?

Unknown каза...

Лита, в wordpress.com нямаш възможност да променяш HTML кода на сайта, нито да инсталираш плъгини, освен ако не си платиш за това. Повече за разликите между wordpress.com и wordpress.org

Георги каза...

Ако имам примерно 50 линка с nofollow
към една и съща страница, няма ли да има поне минимален ефект. Или само do follow връзките имат значение

Unknown каза...

Георги, nofollow казва на паяците (роботите на търсачките) да не проследяват съответния адрес, когато го открият в съдържанието на сайта, който поверяват. Т.е. "този адрес няма значение, неговото съдържание не е важно...". Съответно, паяците изключват тези връзки от своите изчисления по отношение Ранга на важност на обозначения с този атрибут сайт. Или, с други думи и 5000000 такива хипервръзки да има към някакъв сайт, това него не го ползва.

Положението е различно, когато паяците срещнат в съдържанието на сайтовете адреса на друг сайт не като хипервръзка - това вече има значение, особено ако в тематиката на сайтовете има сходство.

InaEnc каза...

Премахването на rel='nofollow' от шаблона на блогер по посочения по-горе начин, не дава ефект. Коментарите продължават да си излизат с rel='nofollow'. Изглежда, премахването от шаблона или е недостатъчно или не действа и коментарите се управляват по друг начин.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!