Колко мога да спечеля от Адсенс

Money
"Колко се печели от Адсенс", "Колко се изкарва от реклами", "Колко пари плащат на клик в Адсенс"... това са въпроси, които често ми се задават. Ако те вълнуват и вас вярвам, че информацията по-долу ще ви бъде полезна. А може би вие още не знаете, че можете да печелите с Google AdSense?

Най-напред директния отговор: няма фиксирана цена на щракване (цена на клик) върху рекламен елемент от Адсенс, затова всяко щракване може да ви носи различни приходи - от един цент до ... Да! Горна граница също няма. Защо ли?! Нека обясня как се формира прихода ви от едно щракване върху рекламен елемент на Адсенс във вашия сайт.

Рекламодателите, чиито реклами се появяват в сайта ви, са в своеобразна конкуренция за излъчванията на своите реклами. Те имат възможността ръчно да зададат цена за щракване (CPC, кост пер клик или цена на клик/щракване) върху рекламите, които излъчват, базирайки се на информация за средната цена на подобни реклами или да оставят системата (Google AdWords, Гугъл АдУърдс) да определи тази цена автоматично, според определени допълнителни условия, за да си гарантират показване тъкмо на своята реклама пред тази на други рекламодатели. Поради това, когато в дадена област (коли, цветя, магазини, дрехи и т.н.) има малко на брой реклами на различни рекламодатели, цената на щракване върху рекламния елемент е ниска и логично, при обратния сценарий, когато има много конкуриращи се помежду си рекламодатели, тя се покачва. Естествено, рекламодателите постоянно търсят начини да правят максимално ефективни рекламни кампании, т.е. да плащат по-малко за повече резултати, но във всички случаи те се нуждаят от това да излъчат своята реклама.

От своя страна, Адсенс (Адуърдс и Адсенс са двете страни на системата - едната приема реклами, другата ги излъчва) показва на вашият сайт реклами, съобразени със съдържанието на страниците ви, с тематиката, както и донякъде с поведението, интересите на посетителите ви (виж защо в "Декларация за поверителност"). Това означава, че вие имате възможност да привличате по-добре платени реклами, просто като пишете съдържание в сфера, в която рекламодателите са много. Разбира се, трябва да привличате и посетители, защото именно те щракат върху рекламите в сайта ви, което зависи пък от начина по който поднасяте това съдържание, както и дали популяризирате сайта си.

Ето, схемата е проста: съдържание, ориентирано към високотърсени думи + голям трафик. И с Адсенс вие имате възможността да се облагодетелствате от нея напълно законно и при това безплатно.

И все пак, колко можете да изкарате от Адсенс! А можете ли (и как) да влияете на печалбите си, т.е. да ги максимизирате!

Практиката ми показва, че средно между 2 и 5 % от посетителите в повечето сайтове щракат на реклами. С други думи, ако на ден имате 100 посещения, поне 3-4 човека ще щракнат на реклама в сайта ви. Ако средната цена на щракване е 10 цента, това прави средно 30-40 цента на ден.

Е, добре, нещо да ви прави впечатление в горния пример? Думата "средно". Да, тя означава, че без да правите някакви допълнителни настройки и просто поставите реклами тук-там в сайта си, вие ще сте близо до посочените приходи. Но! Това значи и че вие разполагате с механизмите и средствата да не сте в групата на средните приходи, а да печелите значително повече.

Ето още две бързи подсказки:
  • известно е, че англоезичните сайтове, от една страна, генерират по-голяма посещаемост и от друга - англоезичните рекламодатели са най-много;
  • рекламните елементи, разположени в горната част на сайта или добре интегрирани в заобикалящата ги област, имат много по-висок коефициент на посещаемост (CTR, клик тру рейт, коефициент на посещаемост).
Тънкости по оптимизирането на съдържание и рекламни елементи има още, разбира се, но с течение на времето и ако продължавате да следите моя сайт (абонирайте се за новите публикации), ще откривате все повече от тях, а това гарантирано ще повиши печалбите ви от Адсенс.

И така, стана ли ви ясно как и колко можем да печелим от Адсенс? Сега ви оставям да приложите наученото и ще се радвам, ако споделите своите резултати. Ето, аз ще съм пръв: максималната цена за клик, която рекламен елемент в мой сайт ми е носил е $9,98. Много ли вдигнах летвата? Ами вдигането на вашата си е във ваши ръце, дерзайте!

Ако тази статия ви е била полезна и просто харесала, можете да ме подкрепите и/или да я препоръчате някому!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

12 коментара:

Климатици каза...

Ебати рекламодателите, какво продават тези хора и какъв рекламен бюджет имат за да плащат 10$ на клик, като сигурно още толкова взема Гугъл?

Unknown каза...

Само мога да гадая, но с удоволствие бих им водил рекламните кампании ;)

Julia каза...

Да....в Адсенс на моменти е много интересно! Понякога от сутринта тръгват кликове на по-висока цена-0,50 дол. Като се обадя на 2-ма, 3-ма да кликнат по 10 пъти, след обед към 16ч. гледам че кликовете станали по 1 ст.Дебнах така 10 дена за да разбера механизма и почти го бях разбрала, когато решиха че ще навредя на интересите на рекламодателите и ме спряха. Бях и рекламодател и разбрах, че са били прави...

nppl каза...

е моята "летвичка" е 1.09$ :)

Unknown каза...

Joli, Гугъл си има механизмите да се защити от лоши кликове и един от тях е дори да изключва кликовете от един и същ потребител, като следи за направени в малък интервал от време кликове, липсата на престой и навигация в сайта, отворил се след клик и много други фактори. А сайтовете, в които това се случва прекалено често, пък могат да бъдат и изключени от AdSense. В най-лошият случай се стига и до спиране на целия АдСенс профил.

nppl, пропуснах да поясня, че постижението от $9,98 е на мой англоезичен сайт в сферата на хостинг, СЕО и домейн услугите. Сподели твоят какъв е!

biznes каза...

Полезна статийка. Само да вметка, че ако имате повече посещения, много по-вероятно е да печелите повече от клик, понеже рекламодфателите умишлено ще насочват рекламите си към сайта ви.

Health Online каза...

Мен за сега рекорда ми за клик е 2,50 евро
В здравна ниша на анг

Unknown каза...

Днес имам нов рекорд, пак от същия мой сайт: 12,58 евро! Яко!

Калин каза...

Ние вадим някакви пари от Adsense в България, но просто защото тук много лесно се събира трафик от хиляди на ден, иначе цените за клик са трагични - средно 2-3 евроцента :)

DMedia каза...

и не забравяйте че най-важното е какво крайно eCPM постигате, а не цената на клик.

по добре да имаш 5 клика на 1000 импресии по 0,50 , отколкото 1 клик по 2 лв

Димитър Георгиев каза...

Англоезичното съдържание прави по 40-50$, че и дори повече на един клик. Ако се разтърсите в нета ще откриете и най-печелившите ниши ;)

Анонимен каза...

моля ви някой знае ли какво означава имперсия

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!