Как да сложа музика в worpdess.com

Сигурно вече успешно ползвате безплатната блог-платформа Уърдпрес и сте попаднали на тази статия, защото търсите начин да сложите в публикациите си желан от вас музикален файл! Тогава бързо четете указанията по-долу. За останалите ще поясня, че поставянето на музика в wordpress или blogger е по силите и на съвсем начинаещите.

В wordpress.com, както и в blogger, разполагате с доста ограничено дисково пространство, което да ползвате за добавяне в публикациите ви на снимки, документи, флаш-анимации, видео или музика. В wordpress то е 3 ГБ, а в blogger - 1 ГБ. Това ограничение (както и редица други) са в основата на това по-смелите да преминават на собствен хостинг с wordpress.org, а други да си доплащат за увеличение на пространството направо на wordpress.com. Трети, намират компромисно решение, като хостват файловете си на безплатен сървър и продължават да си ползват wordpress.com. Информацията по-долу е за последните, защото "'що да давам пари, 'като може да е безплатно?".

Ако ползвате blogger и също искате да се запознаете с възможностите да сложите музика или музикален фон, или музикален плеър в блога си, вижте тук. Указанията по-долу са само за слагане на музика в уърдпрес (музикални файлове или музикален плеър в wordpress.com).

Добавяне на музикален файл в хипервръзка (за сваляне на файла) в уърдпрес

Да сложите музикален файл в уърдпрес във вид на хипервръзка за свалянето му е толкова лесно, че едва ли се нуждае от обяснение, но все пак:
  1. Отворете за редакция публикацията, в която искате да поставите връзката към музикалния файл.
  2. От лентата с инструменти изберете иконката за добавяне на аудио
  3. В отворилия се диалогов прозорец имате възможността
    • да качите желания музикален файл (като се съобразявате с ограничението от 3ГБ общо дисково пространство)
    • да укажете Интернет адреса на музикалния файл (ако той се намира на друг сървър)
  4. Натиснете бутон "Вмъкване в публикацията"
Готово, в публикацията ви се появи връзка към вашия музикален файл, натискането върху която от вашите посетители ще им дава възможност да свалят съответния файл на своя компютър.

Вграждане на музикален файл в музикален плеър в уърдпрес

Възможността да поставите своите музикални файлове в уърдпрес за директно прослушване от посетителите ви е по-предпочитания и от посетителите, и от собствениците на блогове вариант. Доскоро той не можеше да бъде реализиран в wordpress.com, ако не се закупеше допълнително пространство, но това ограничение вече отпадна и сега вие можете да се възползвате напълно безплатно.

Какво ви е нужно за да сложите музикален плеър в уърдпрес: две неща - видим Интернет адрес на музикалния файл и специален код, с който да го поставите на желаното място в публикацията си.

Да кажем, че адресът на вашия музикален файл е: http://www.example.com/nova-muzika/ime-na-pesen.mp3. Необходимият код, за да се покаже той в сайта ви не като връзка (виж предната точка), а като плеър, с който може да бъде прослушан, е [audio] и в режим Редакция на публикацията ви той трябва да изглежда така:
[audio http://www.example.com/nova-muzika/ime-na-pesen.mp3]
Поставете кода на желаното място в публикацията си, ако желаете добавете заглавие, описание и т.н. някъде до него (но извън него), запазете публикацията и готово. За посетителите ви, в съответната публикация ще се появи малък плеър с бутон за стартиране или спиране на прослушването на поставения от вас музикален файл. Нагледен пример можете да видите в сайта на моят приятел, тенорът Николай Моцов, който е направен тъкмо в wordpress.com.
Настройки на цветовете на плеъра
За по-ентусиазираните от вас, за желаещите да придадат по-различен облик на иначе стандартния музикален плеър в wordpress.com, съществува възможността да промените цветовете на неговите елементи, добавяйки още малко код в този по-горе. Дефинирането на цветовете на плеъра става със следните оператори:
  • bg=0xF8F8F8
  • leftbg=0xEEEEEE
  • lefticon=0x666666
  • rightbg=0xCCCCCC
  • rightbghover=0x999999
  • righticon=0x666666
  • righticonhover=0xFFFFFF
  • text=0x666666
  • slider=0x666666
  • track=0xFFFFFF
  • border=0x666666
  • loader=0x9FFFB8
  • bgcolor=0xFFFFFF
Информацията за цвета на съответния елемент се съдържа в последните шест знака (след знака "x"). Това е HTML кодът на цвета по подразбиране и вие трябва да сложите на негово място този на желания от вас цвят.

Как да разберете HTML кода на желания от вас цвят - можете да използвате някой от безплатните уеб инструменти за цветообразуване на този сайт.

Къде се поставят тези оператори в кода за плеъра - следвайте следния пример:
[audio http://www.example.com/nova-muzika/ime-na-pesen.mp3|bg=0x0000ff|righticon=0xff0000]
Надявам се, че виждате принципа: всеки оператор се добавя след адреса на музикалния файл и се предшевства от знака "|".

Е, стига сте чели, отивайте в да си слагате плеъра (или музикалния файл), а ако статията ми ви е била полезна, можете да ме подкрепите или да препоръчате този материал!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!