qTranslate на български език

Отдавна се канех и тия дни вече отделих време за превода на qTranslate на български - този чудесен плъгин за многоезичност за сайтове с Wordpress на собствен хостинг. Съответно, изпратих превода на автора на qTranslate - Qian Qin и се надявам при следващото си обновяване плъгинът да е наличен за сваляне вече и с вградена българска езикова версия.

Преводът ми е малък жест на благодарност към Qian Qin, чийто безплатен плъгин се ползва от милиони сайтове, в това число и все повече български такива, които чрез него получават лесен за администриране многоезичен сайт. Преводът ми на qTranslate на български е малък жест и към всички ползващи wordpress на собствен хостинг, за да могат да се ползват от qTranslate на родния ни език.

Какво представлява и как ръчно да си инсталирате qTranslate вижте в детайлното описание тук. Автоматично му инсталиране е като това на който и да е друг плъгин за уърдпрес, добавянето му като притурка - също.  По-долу ще опиша само как желаещите да ползват qTranslate на български могат да добавят направения от мен превод в своите инсталации на уърдпрес, понеже добавянето става ръчно и изисква влизане във файловата структура на блога.


Добавяне на българския превод на qTranslator в wordpress

Всичко се свежда до три стъпки:
  1. Изтеглете .zip файла с българския превод на qTranslate.
  2. Разархивирайте го.
  3. Запишете го в директория lang на папката на плъгина (т.е. в wpcontent/plugins/qtranslate/lang/).

Веднага след като файлът с българския превод на qTranslate бъде поставен на указаното място, вече ще можете да го настройвате през интерфейс на български език. Всъщност, не точно. Необходимо е да сте добавили и включили българския език сред езиците, на които ще работи сайта с qTranslate. Да, защото макар и да сте добавили съответните езикови файлове (напр.: bg_BG.mo) за интерфейса на инсталацията на уърдпрес като цяло (в папка wpcontent/languages/), ако не добавите желания от вас език и в настройките на qTranslate, сайтът ви няма да тръгне на този език, независимо дори и ако сте го задали като основен език във wp-config.php. Това е така, защото след инсталирането на qTranslate, плъгинът поема контрола върху това на кой език да се покаже сайта, включително и за неговия административен панел.

В досегашните версии на qTranslate не присъства Български език и затова гореописания проблем често се среща по форумите. Надявам се, че с направения от мен превод, българският език ще бъде включен от автора в следващите версии на плъгина сред езиците, присъстващи в настройките му. Но дотогава всички желаещи да направят многоезичен сайт с qTranslate и сайтът им да има и български, се налага да добавят езика ни ръчно.

Последното не е трудно и се прави от страницата за настройки на qTranslate с функцията "Добавяне на език". За начинаещите, обаче това добавяне на език може да се окаже доста сложно, затова ето какво да попълнят те в съответните полета, ако искат да добавят Български език в сайта си:

Име на полето                     Въведете това
Код на езика                                 bg
Знаме                                          bg.png
Име                                           Български
Езиков файл                               bg_BG
Формат на датата                    %d.%m.%Y
Формат на часа                          %H:%M
Съобщение за липса               Този материал е наличен само на следните езици: %LANG:, : и %.

И така, с реверанс към автора на qTransate, надявам се направения от мен превод да ви бъде полезен и да бъде принос към популяризирането на този плъгин за многоезичност и улесняване ползващите го българоговорящи собственици или администратори на уърдпрес сайтове на собствен хостинг.

Ако материалът ми ви допада, можете както да ме подкрепите, така и да го препоръчате! А ако имате въпроси, не се колебайте да питате!

Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

22 коментара:

Мариана Евлогиева каза...

Преди няколко дни доста си поиграх с qTranslate в един нов сайт, но все излизаха съобщения за грешка, след като се опитвах да добавя български език. В един момент дори са скапа страницата със списъка на плъгините и преинсталирах сайта. Той ползва последната версия на Уърдпрес. Темата е Atahualpa.
Не мога да се ориентирам кога е писана тази статия. Може би вече не е актуална?

Unknown каза...

Привет, Мариана,
В URL на този материал се вижда кога е писан - януари, 2010. Оттогава мина доста време и qTranslate вече е с нова версия, в която българският език е включен, така че не би трябвало да срещаш проблем с добавянето му направо от панела на разширението. Но щом ти дава грешка, кажи каква, вероятно ще можем да помогнем :).

Мариана Евлогиева каза...

Леле, колко съм била заспала снощи, като пуснах коментара! :-O Търсих дата навсякъде, но не и в URL.
Аз първо пробвах с добавяне от панела - не се получи. После опитах по указанията тук - тогава пък блогът тотално се сбъгяса и го преинсталирах.
Но вече нямам точен спомен какви съобщения получавах, защото правих това преди повече от седмица.
Мисля отново да пробвам на друг блог и тогава ще запиша съобщенията за грешки. Предварително благодаря за помощо-готовността! :-)

zaya каза...

Използвам го на един сайт, въпреки че превода не е много точен... даже в някои случай си е направо буквален, но не е чак такъв проблем :)

Анонимен каза...

Здравейте,

супер много се зарадвах на тази тема помогна ми много. БЛАГОДАРЯ!!!

Имам малък проблем. Реших да изтрия ненужните ми езици от контролния панел. Изтрих Английскиш погревка и сега не ми дава да вляза в контролния панел дори на сайта :( Влизам само като изтрия през FTP папката на плъгина :( Като инсталирам пак ми казва яе нямам достъп до контолния панел.

БИХТЕ ЛИ МИ ПОМОГНАЛИ?

Unknown каза...

Zaya, не знам чий български превод са вкарали в qTranslate, но ако наистина има недостатъци, вероятно не е моята версия. :)

Анонимен, алтернативното решение е WPML - плъгин за многоезичност, който се смята за по-добър от qTranslate.

Иначе, при преинсталирането на qTranslate е нужно да го сложиш отново с всичките езици и да не го включваш преди да се увериш, че езикът по подразбиране не е български.

Des Cho каза...

Здравейте! Благодаря много за положените усилия по превода! Следвах стъпките за инсталация на български и получих тази грешка:

qTranslate Services could not load OpenSSL!

Иначе Български си се появи в списъците с езиците по-долу, успях и да го активирам. Контролният панел, обаче продължаваше да е на английски (а беше на български преди да инсталирам qtranslate).

И сега най-големият ми шок - опитах да деактивирам Немски и бях изхвърлена от админ панела. В момента, когато се опитам да вляза (в админ панела си), получавам:

Нямате право на достъп до тази страница.

Бихте ли могли да ми помогнете?

Благодаря много предварително!

Des Cho каза...

Update: Изтрих Qtranslate от папката Plugins и успях да вляза нормално в админа. Когато го върнах и натиснах "инсталиране", получих грешка:

Нямате право да управлявате разширенията в този сайт.

На мен ми звучи като да съм юзър без нужните привилегии, но не виждам логика в това, при положение, че съм администратор, всъщност изпобвам q trnslate върху wp инсталация, която направих току-що.

Благодаря предварително за отговора ви!

Des Cho каза...

update 2: Оказва се, че получавам грешката "Нямате право да управлявате разширенията в този сайт.", когато опитвам да инсталирам и други Plugins (опитах с MLWP)...

Des Cho каза...

Последен ъпдейт от мен: Опитах с чисто нова инсталация на wp. Инсталирах qtranslate. Инсталирах Български. Когато опитах да създам нов пост ме изхвърли по същия начин и сега ми казва, че нямам право на достъп. Може би трябва да добавя и че инсталирам wp на WAMP

Unknown каза...

Des Cho, не съм се сблъсквал с подобен проблем и без конкретен поглед върху параметрите на сървъра, правата на папки и файлове, състояние на базата данни не бих могъл да дам конкретно решение. Защото е възможно както проблемът да е заради qTranslate, така и да е на по-ниско ниво. Например, странно е, че си активирал български след инсталацията, а контролният панел е останал на английски - това показва, че плъгинът не работи правилно.

Най-лесното решение, ако проблемът е в qTranslate (пробвай да инсталираш нещо друго, преди qTranslate и ако WP продължава да работи нормално, то просто не слагай qTranslate), направо да минеш на WPML.

Анонимен каза...

Здравейте, инсталирах плъгина и сега се опитвам да добавя български, но ми дава грешка:Language is already enabled or invalid
Някакви решения за проблема? Предложението във FAQ на съпорта не работи.
Мерси предварително.

Unknown каза...

Анонимен, възможно е да допускаш грешка някъде и без да изследвам ситуацията, не бих могъл да съм полезен с някакъв съвет. С коя версия на WP си?

Анонимен каза...

Здравей, версията е 3.1.3. Бих ти дал възможност да погледнеш, ако ти се занимава - този проблем излиза като въпрос по форумите на английски, но решение -тц, или поне аз не намерих описано.

Unknown каза...

Анонимен, възможна причина е несъвместимост на версиите, та евентуално би могъл да върнеш wp към версия 3.0.5 и пак да опиташ. Струва ми се, че след успешно добавяне на езика в по-ниската версия, после обновяването на WP до последната няма да рефлектира в конфликт и неизползваемост на qTranslate, просто пак няма да е възможно да се добавят нови езици.
Иначе, бих могъл да се наема да отстраня проблема лично в рамките на платените ми услуги.

Анонимен каза...

Ок, мерси много, ще опитам!

Анонимен каза...

Препоръката ти свърши работа, мерси много!

Анонимен каза...

Здравей, как точно транслатора избира езика ? Възможно ли е в началото на блога да има знаменца например за да се избира езика ръчно от потребителя ? Така ще мога да си тествам и преглеждам публикациите. Сега всъщност не мога да разбера дали работи защото го виждам само на български.

Unknown каза...

Анонимен, в сайта на qTranslate има описание на възможните начини за извеждане на знаменца за смяна на езика в сайта.

Анонимен каза...

Мога ли да го настроя да превежда и бутоните както и началната страница ?

Unknown каза...

Разбира се, може да превежда всеки елемент в сайта.

Поли каза...

Здравейте,

Като цъкна върху "Изтеглете .zip файла с българския превод на qTranslate." не ми отваря страницата. Може ли помощ с това?

Блгодаря!

Поздрави,
Поли :)

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!