Как се прави сайт с програма

Ок, аз съм "против" опитите за правене на сайт с програми - това не е най-добрият вариант за обикновения Интернет потребител. Защо?

През 2005 г. много исках да направя сайт и се изправих пред проблеми, познати на всеки начинаещ в това поприще, но желаещ сам да си направи сайт - проблеми, предполагам познати и на вас. Оказа се, че задачата иска много четене и учене (HTML, CSS, Java, Photoshop и пр. неща), работа с програми (напр. Dreamwaver, Frontpage), домейни и хостинги (плащане, администриране), което означаваше време и в никакъв случай бързия резултат - завършен сайт, от какъвто имах нужда.

Много скоро ми стана ясно, че трябва да се обърна към професионалист. Ако и вие вече сте го направили, то сте разбрали, както и аз тогава, че завършен сайт означава пари. Да, в зависимост от това, което си си наумил, че искаш, може да ти струва 500 лв, но може и 2 000 да не ти стигнат. Е, аз много исках сайта и намерих нужните пари. И не след дълго разбрах, че този вариант е дори по-неприемлив от първия. Защото аз все така трябваше да влагам от времето си. Не да уча и чета, а да обяснявам кое, как и къде искам да се направи в сайта. Разликата беше, че сега ми струваше и пари.

Разбира се, сайтът стана, тръгна. Казах си, "е добре, от тук нататък поне само ще си го обслужвам" и реших да се чувствам "happy". Но ден след ден, установявах все нови и нови неща, които не ми харесваха или ми пречеха, или просто липсваха. Да ги оправя обаче, означаваше пак да плащам... - нали не му разбирах да го направя сам. И на практика имах сайт, но той все повече не беше "моят" сайт. Да, вие не искате да стигате до там, нали!? Така си и мислех.

Затова, моят съвет, в случай, че желаете да си направите сайт сами, а не да наемате професионалист (иначе, познайте кого ви препоръчвам), е: възползвайте се от готовите безплатни варианти и платформи за изработка на сайт.

Някои сайтове, предлагат собствени он-лайн базирани приложения за създаване на сайтове (Web-builder), които позволяват и без познаването на специална програма, да си създадете собствен, полу-динамичен сайт. Може би най-доброто такова безплатно предложение е на HST5, където ви осигуряват безплатно не само хостинг за вашия сайт (или сайтове), но и много готови шаблони-визии за него, при това с възможност да използвате както безплатен под-домейн от типа ime.hst5.com, така и ваш собствен домейн. Разбира се, безплатното си има ограниченията, но базираният от вас в HST5 сайт трябва сериозно да се "понапъне", за да му се стори там "тясно".

Други - платформите за управление на съдържание - осигуряват възможност не само за по-добро организиране на структура и функции в сайта ви, но отговарят и на важните изисквания по отношение създаването на оптимизирани за търсачките страници, като правят това автоматично. За вас е оставено най-вече да сложите и организирате желаното от вас съдържание по желания от вас начин, да изберете нужните ви готови притурки и дизайн и т.н., т.е. да персонализирате своя сайт по начина, който ви харесва. А за всичко това разполагате с готови инструменти и шаблони...

Е, вече знаете защо съм "против" правенето на сайт с програми. Сега, вижте по-подробно защо съм "за" готовите решения на wordpress и blogger, например. Както и "за" безплатните платформи за управление на съдържание.

ПП
Искате ли да видите онзи сайт сега, направен от мен наново в wordpress? Ето: bgpatientsprotest.wordpress.com.

Ако информацията ви е била полезна, моля вижте как да подкрепите сайта!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

1 коментара:

CARE SITES PLATFORM каза...

Е брат, това което се мъчиш с wordpress, можеш да го постигнеш в по-добри резултати от www.alle.bg или ако знаеш html - www.free.bg

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!