Как да сложа музика в blogger

Осъвремених статията, с оглед на настъпили промени в начина, по който blogger позволява поставянето на плеър или mp3 файл в публикация. Подоробностите ще откриете непосредствено до задрасканите части (виж по-долу).
Д. Митев

Обогатяването на сайта ви с видео, флаш-анимации или музика, неременно го прави по-интересен и по-функционален. По отношение на музиката в него, вече разгледах пасивния вариант, при който, звученето на музикалния файл започва още при влизане на посетителя в сайта, т.е. като музикален фон на сайта. Сега да видим интерактивния, при който посетителите да имат възможността да изберат дали и какво да слушат от поставените от нас в сайта музикални файлове. Ако ползвате wordpress.com, то вижте статията "Как да сложа музика в wordpress.com".

В случая, вариантите за поставяне на музика (mp3 файл) в сайта са няколко:
  • връзка към музикален файл
  • интегриран плеър за възпроизвеждане на музикален файл
  • интегриран плеър за възпроизвеждане на музикален списък
Общото за всички тях е, че най-напред е нужно да си осигурите аудио файловете в някой от стандартните формати: MP3, WMA, MIDI и т.н., а след това, всеки файл трябва да получи и видим Интернет адрес, което позволява неговото директно отваряне (в случай, че разполагате с файла само на CD или на компютъра си, то трябва най-напред да го качите на избран от вас Интернет сървър, като това, което ви е нужно, е т. нар. URL - адресът в Интернет, където той се намира).

Поставянето на музикалния файл на сайта след това следва различна схема, в зависимост от предпочетения от вас от изброените по-горе варианти. По-долу ще разгледам само първите два, при които поставянето на аудиофайл е много лесно. Последният вариант е доста по-сложен за реализация и е в категорията на платените ми услуги.

1. Връзка към музикален файл

Най-лесното решение, което не изисква нищо повече от простото поставяне на хипервръзка към вашия музикален файл някъде в сайта ви - публикация, странична лента, джаджа и т. н. Вашата връзка би имала следният формат:
<a href="URL на музикалния файл">Текст</a>
На мястото на текста в оранжево, разбира се, трябва да е реалният адрес на аудио файла ви. "Текст" можете да поставите какъвто желаете. Той е това, което посетителите ви ще виждат и ще трябва да натиснат, за да прослушат файла.

Като недостатък на този вариант се явява единствено това, че при натискане на връзката от потребителя, на него му се предлага да отвори файла с програма от собствения му компютър.

2. Интегрирано възпроизвеждане на музикален файл чрез плеър

При този вариант, файлът се зарежда и контролира от посетителя през вграден в сайта плеър, разполагащ с бутони за контрол на звука, започване и спиране на прослушването. Поставянето на mp3 файла по този начин в сайта изисква да се използва следния код:
<embed autostart="false" height="40" loop="true" playcount="2" src="URL на музикалния файл" width="300"/></embed>
<embed type="application/x-shockwave-flash" src="http://www.google.com/reader/ui/3247397568-audio-player.swf?audioUrl=http://adres.com/file.mp3" width="400" height="27" allowscriptaccess="never" quality="best" bgcolor="#ffffff" wmode="window" flashvars="playerMode=embedded"> </embed>
Кодът можете да поставите отново навсякъде в публикация, страница или притурка в сайта ви, като единствено внимавате да сте в режим Редактиране на HTML кода. В горния код, както се досещате, следва да замените текста в оранжево с действителния адрес на вашия музикален файл, като можете да променяте стойностите (оцветени в синьо) на атрибутите, с цел да персонализирате начина, по който ще изглежда и държи вашия плейър.

autostart="..."
определя дали изпълнението на файла да започва автоматично (true) със зареждане на страницата или не (false)

loop="..."
определя дали изпълнението на файла да се повтаря (true) след като свърши или не (false)


playcount="..."
определя броя повтаряния на изпълнението и работи единствено за посетители, ползващи Интернет Експлорер

height="..."
определя височината на плейъра в пиксели (px)

width="..."
определя ширината му

bgcolor="..."
определя цвета на фона

Това е! Както виждате, да си сложите музика или музикален файл на сайт в blogger е изключително лесно!

Ако информацията ви е била полезна, вижте как можете да ме подкрепите!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

1 коментара:

Koljo каза...

За интегриран плейър пробвал ли си Audio Player за WordPress? Много е лесно:
Теглиш си модула от линка или направо тук, активираш го, създаваш папка audio в основната директория на блога, качваш желаното парче в папката audio с FTP, след което във всяка публикация просто пишеш в HTML режим [audio:ime-na-faila.mp3]. Готово! Мисля, че прочетох някъде, че работи и в коментарите, но не съм пробвал...

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!