Какво е домейн, име и заглавие на сайт - практически аспекти

Както във всяка сфера на познанието, така и в сайтостроенето специфичните термини или понятия могат да се окажат препъни камък както пред прохождащите в него, така и за онези, които просто се нуждаят от някаква услуга. От всекидневните безплатни и платени консултации, които давам, сериозно впечатление ми прави, че не малка част от питащите смесват понятията име на сайта, заглавие и адрес на сайта. Пореден пример в това отношение, който е особено показателен, е следният случай (истинските имена са променени): Иван, собственикът на сайт с адрес ivan-imecom.blogspot.com е убеден, че е собственик на сайт ime.com, защото последното е това, което се изписва в заглавката на сайта, когато той бъде зареден. Освен това, Иван смята, че неговите страници нямат заглавие, понеже не им е слагал такива... Прав ли е Иван?

Сигурен съм, че повечето от вас вече са наясно с разликата между споменатите понятия, но по този повод сметнах, че трябва да пусна едно кратко разяснение какво е име на сайта, какво - заглавие на страница и какво - адрес на сайта, както и да обърна внимание на някои практически аспекти при тяхното ползване. Целта ми, разбира се, е обясненията ми да ви спестят нерви, време и пари.

Име на сайта

Да вземем за пример моят сайт. Когато влезете в него, вие виждате голямо заглавие "Направи си сайт!". Това неговият адрес ли е или неговото име? За Иван от горния пример, въпросът ще се окаже труден, а правилният отговор е: това е името на моя сайт. Неговото предназначение в случая, както и при повечето уебсайтове в мрежата, е да даде на посетителите ми идея за какво ще иде реч в този сайт, т.е. името на сайта ми до голяма степен е в съзвучие с неговото съдържание. Няма да се спирам на причините това да е така, те се простират в сферата както на т. нар. SEO (Search Engines Optimisation, пр. оптимизация за търсачки), така и на маркетинга. Името на сайта е така да се каже неговата търговска марка, онова, с което собственикът му ще се представя в кореспонденцията, водена от името на сайта, онова, с което той би искал неговите посетители да го идентифицират. От друга страна, името е и част от съдържанието на сайта и, също както него, може да бъде променяно лесно по всяко време от съществуването на сайта. В моя случай, например "Направи си сайт!" първоначално се казваше "Искам сайт!".

Заглавие на страница


Всяка публикация в даден сайт си има свое заглавие. Поне би трябвало. Обикновено то предхожда самото съдържание и, разбира се, има връзка тъкмо с него, а не с името на сайта. Да де, но понякога именно такова заглавие на конкретна страница виждаме в резултатите от търсения и може да ни се стори логично да го приемем за име на сайта. Още повече, че отваряйки въпросната страница, го виждаме изписано и най-горе в служебната лента на браузъра си. Е, това там е друг елемент от нашия сайт, който също не е неговото име.

Мета-заглавие

Когато разглеждате няколко сайта, обикновено ги отваряте в различни раздели на използвания от вас браузър. И на всеки от тези раздели виждате малка иконка (предикона, favicon) и текст. Този текст може да е същият като името на сайта, може да е и като заглавието на страницата, а може да е съчетание и от двете... Всъщност, това е отделен елемент от сайта и се нарича "мета-заглавие". Неговото принципно предназначение е да информира каква конкретно страница от сайта разглеждаме. Често се прибягва до автоматичното му създаване, чрез простото съчетаване на заглавието на страницата с името на сайта. Е как да не се обърка човек кое е име, кое заглавие. А още не сме стигнали до адреса. 

Преди да продължа с него, искам да вметна, че извън описаното им предназначение, всички тези елементи са от съществено значение и за това как даден сайт ще бъде оценен от търсачките като съдържание и са сред ключовите оптимизационни фактори (SEO фактори), влияещи пряко на позиционирането на сайта в резултатите от търсения. Това как да създаваме, оптимизираме и оценяваме нашето съдържание, е тема на обучение по "Оптимизация за търсачки". Аз извършвам такова обучение и всички, преминали го мои клиенти, се радват на много добри резултати. Ако и вие искате да осигурите на вашия сайт челни позиции при търсене, препоръчвам ви да преминете подобен курс. А за мен ще е чест, ако изберете да го направите при мен.

И да продължим с понятията.

Адрес на сайта, домейн

Най-просто казано адресът на сайта е това, което пишем в адресната лента на браузъра, за да отворим желания сайт. Адресът се нарича още име на домейн или само домейн и вероятно от там за някои идва заблуждението, че той е и име на сайта. За разлика от името, обаче адресът на сайта не е част от неговото съдържание, има пряка връзка с понятието хостинг и е задължително уникален, т.е. не може да има два различни сайта с един и същ адрес, докато обратното - сайтове от два различни адреса, да имат едно и също име и дори съдържание, е напълно възможно. Отделно, съществува възможността даден адрес просто да пренасочва посетителите към друг адрес (напр. старият адрес на моя сайт http://iskamsait.blogspot.com сега пренасочва онези, заредили в браузъра си стара връзка към сайта ми към сегашния му адрес http://www.napravisisait.com).

Всеки сайт се състои от страници и техните адреси се формират по определен начин, но винаги съдържат в себе си неговия домейн. В зависимост от функциите, които сайтът изпълнява, той може да генерира и специални адреси за достъп до определени негови услуги (trackback, абонамент за емисии и др.), отново запазвайки обаче домейна на сайта в тях.

Домейните се регистрират от специално оторизирани компании-регистратори на домейн имена и се подчиняват на определени правила по отношение структура, собственост, търговски права и пр. Без да навлизам в излишни подробности, искам да обърна внимание само на някои от тях, които са от практическо значение както за начинаещи, така и напреднали в познанията си в областта:

Структура на име на домейн

Адресите на уебстраниците се структурират по следната схема: поддомейн.поддомейн.домейн.разширение или да го напиша с конкретен пример:
programisti.forums.napravisisait.com
В примера, programisti е поддомейн на forums, който е поддомейн на домейна napravisisait, който домейн е с разширение .com. Когато вие искате да регистрирате свой домейн, най-напред трябва да изберете с какво разширение да бъде той.
  • Разширенията всъщност са домейни от първо ниво (ДПН) и са собственост на различни държави или компании, поради което цените за различните разширения са различни. Например, в офертите на отделните регистратори, най-често най-популярните разширения като .com, .net, .info и др. са на една цена, а тези като .uk, .me, .bg и т.н. - на друга. Отделно, всеки регистратор може по свое усмотрение да предложи различни цени за всяко разширение, затова си струва да потърсите из предложенията и да откриете най-доброто за вас.
  • Домейнът се регистрира за определен период от време, най-често една година, при което вие получавате правото да го ползвате за заплатения от вас период, както и да създавате и ползвате каквито и колкото искате поддомейни за него. Подновяването на регистрацията на изтичащ домейн може да се различава като цена от тази за първоначалната му регистрация, а ако пропуснете периода, в който можете да го направите, освен чувствителното покачване на цената за пререгистрация на същия домейн, вие можете и да загубите домейна (ако не го подновите, се приема, че се отказвате от него).
  • Поддомейните не изискват допълнителна регистрация от регистратора на домейни. Можете да създавате колкото искате поддомейни, а всеки създаден от вас поддомейн формира нов адрес с домейна си, което позволява да бъде използван за самостоятелен уебсайт. По тази причина създаването на блог в blogger или wordpress не е свързано със заплащане за адрес - тези платформи създават за вас само поддомейни на собствения си домейн.

Собственост на домейн, търговски права върху име на домейн

Този аспект от работата с домейни, изключително важен за вас и то не само от финансова гледна точка, почти винаги остава извън полезрението при избора на домейн, особено на такъв, от който се очаква да печелите.

Да кажем, че сте закупили домейн без да проверите (както най-често става) дали избраното от вас име не влиза в конфликт с нечия запазена търговска марка. Започвате да го ползвате, развивате и т.н. В един прекрасен ден, получавате известие от някоя компания, че използваното от вас име на домейн нарушава тяхна търговска марка и... сценариите са много, но при повечето случаи са все негативни за вас (сваляне на сайта, прехвърляне на домейна, дело за обезщетение...). Ето как един Интернет консултант тук би ви бил изключително полезен като ви помогне не само да изберете успешно име и адрес на вашия сайт, но ви предпази и от подобни последици. Във всички случаи на използване на домейн с комерсиални цели, изборът ви на име на домейн трябва да е добре обмислен, а в тази връзка ви препоръчвам да прочетете и статията ми "Как да изберем по-доброто домейн име".

Е, струва ми се, че с това мога да приключа темата, но ако имате въпроси, не се колебайте да питате, както и да пишете, ако искате да допълните нещо - нека да сме си полезни.

Надявам се, че оценката ви за написаното от мен ще ви накара да ме подкрепите!

Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

5 коментара:

aypa каза...

Много ясно и добре обяснено! Браво! Преди четох една публикация... за джумлата, казваше се "как от чайник да стана вебмастър".
Та ти действително можеш да направиш от чайник вебмастър! :)

Lita каза...

наистина мн добре написано и ясно :)
имаше някои неща, които ми се изясниха :)

Анонимен каза...

Браво, много добре и подробно обяснено, наистина много ми помогна благодаря ти и успехи :)

Dimitrov каза...

Браво! и на мен ми хареса.Имам желание да си правя сайт. хареса ми един който срещнах.как може да се направи нещо подобно?- www.rachevarbanasi.com

Анонимен каза...

Браво ! Ясно и точно казано.Много хора знаят много,малко хора умееят да кажат това,което знаят.
Подходът ви - безплатно за тези,които прохождат и платено за тези,които искат да се учат и да пременат в по-горен клас, е напълно оправдан и заслужава адмирации.
Янев

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!