Социални приставки за всеки сайт - сайтът като социална мрежа

С нарастване значението на социалните мрежи, възможностите на сайтовете да бъдат по-интерактивни и по-социални стават все по-значими за тяхното бъдеще. От Google не отминават този факт и благодарение на Google Friend Connect вече всеки сайт, независимо дали статичен или динамичен, базиран на една или друга платформа за управление на съдържание, може да интегрира такива интерактивни социални функции, с които да укрепи общността, посещаваща сайта, като позволи на посетителите си да общуват по между си под различни форми (чат, коментари, оценки) и така да се превърне в още по-желано за посещение място.

Всичко това е достъпно и за начинаещия в сайтостроенето, тъй като не се изискват знания по програмиране. Всичко се генерира и персонализирате изцяло в сайта на Google Friend Connect, а когато сте готови, ви остава да копирате няколко фрагмента код и да ги добавите в сайта си. Вече сте нетърпеливи да разберете какво можете с Google Friend Connect, нали!

Социални приставки (притурки) за сайтове от Google Friend Connect

  • Приставка за Членове
Притурката за членове позволява на посетителите ви да се присъединят към сайта, да влизат и да канят приятелите си, да разглеждат профилите на другите членове, да си намират нови приятели. За ползващите blogger приставката е достъпна и като джаджа, която може да се добави през Оформление -> Добави джаджа и да се постави на желаното място в сайта.
  • Лента за социални контакти
Ако ползвате Facebook, много лесно ще разберете за каква лента става въпрос. Иначе, това е инструмент, който осигурява на посетителите ви лесен достъп до социалните функции на Google Friend Connect. Лентата позволява на посетителите ви да влязат, да комуникират с другите членове директно, да оставят коментари или просто да видят скорошната активност в сайта. В настройките на социалната лента можете да укажете тя да се показва горе или долу на страниците ви или да я персонализирате като цвят и функции.
  • Приставка за Коментари
Много полезна притурка, най-вече за статичните сайтове, които по принцип си нямат функция за коментари, но и за динамични сайтове, базирани на платформи като Wordpress, Drupal или phpBB. С нея ще вдъхнете допълнителен живот в сайта си, като позволите на посетителите ви не само лесно да правят коментари към страниците ви, но и да публикуват връзки към видеоклипове. Ще отбележа, че посетителите могат да използват чрез притурката и функция за превод и да четат коментарите на предпочитания от тях език.
  • Приставка за Оценки и отзиви
Уловете пълноценно реакциите на посетителите ви към съдържанието на вашите страници като им позволите да оценяват: видеоклипове, статии, книги, снимки, песни... т.е. всичко, което имате в сайта. Можете дори да поставите притурката повече от веднъж в една страница, за да позволите на потребителите си да дават отзиви и да оценяват точно определени, отделни елементи в нея.
  • Приставка за Препоръчване на страници от сайта
Притурката позволява на членовете, попаднали на дадена страница в сайта ви, да я препоръчват, ако я харесват. Притурката се състои от две части - едната се поставя в страниците и е бутонът, с който те препоръчват написаното (вижте го най-долу и в тази публикация), а другата е във вид на класация на най-популярните (на база най-препоръчваните) ви материали, която можете да поставите на видно място в сайта си, напр. в страничната лента.

Как функционират социалните приставки на Google Friend Connect

Google Friend Connect предоставя прост начин за проверка самоличността на потребителя: с едно щракване на мишката той може да се идентифицира с вече съществуващ профил в Google, Yahoo, AIM или да използва "отворен профил" (OpenID). Това означава, че не е необходимо потребителят да си създава нов профил за всеки сайт, в който иска да влезе.


Изброеното дотук не изчерпва възможностите на Google Friend Connect, но останалото можете да откриете и сами, тъй като страницата на програмата е изцяло достъпна и на български. А аз съм сигурен, че социалните функции на Google Friend Connect тепърва ще се разширяват, за да обединят сайтовете-участници и всички свои членове в истинска (и вероятно най-добрата) социална мрежа.

Забележка: ако поставените от вас притурки на Google Friend Connect не показват нищо, а остават празни, то вижте вероятния отговор и решение тук.

Ако информацията ви е била полезна, моля препоръчайте тази статия и/или вижте как можете да подкрепите сайта!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

2 коментара:

fotonasko каза...

Да отидох на Оформление ими пише добавяне на притурки на вижда да пише добави джаджа. Обяснете ми

Unknown каза...

Притурки и джаджи са синоними. Повече за тях съм писал в "Какво е джаджа"

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!