Страници в Blogger - създаване и управление

За почитателите на платформата blogger, една дългоочаквана функционалност е вече факт: Blogger поддържа създаването и управляването на самостоятелни страници! Да, в blogger вече можете да имате не само публикации, но и т.нар. статични страници. Приложението на статичните страници може да бъде най-разнообрано, тъй като те не са в структурата на публикациите на блога. Най-често, това са страници от типа на "За нас", "Контакти", "Права за ползване"... но могат да съдържат и всякаква друга информация. Единственото им е официално ограничение (засега) в блогър, е че можете да имате само до десет такива страници (ако пък са ви нужни повече, потърсете ме).

По-долу помествам пълно ръководство по темата "Страници в Blogger", от което ще научите отговорите на въпроси като: как да добавя страница в blogger сайт, как се създава притурка за страници в блогър, как да конфигурирам и къде да поставя притурка за страници и т.н.

Ръководство за работа със страници в Блогър

Преди всичко, трябва да кажа, че новата функционалност за добавяне и управление на страници в blogger, е все още в експериментален стадий и затова е налична само при ползване на Блогър на чернова.
  • Къде се намира функцията Редактиране на страници
    Вероятно поради факта, че все още е в експериментална фаза, функцията за работа със страници в блогър все още не е изведена като самостоятелна връзка в Таблото за управление. Затова, след зареждането на draft.blogger.com и идентифициране в системата, отворете връзката за Редактиране на публикации, където вече ще откриете и връзка към новата функция Редактиране на страници.
    Изберете я и пред вас ще се появи възможността да създадете статична страница, която ще е извън структурата на публикациите ви в сайта.
    • Създаване на страница
    В Редактиране на страници на този етап няма да имате нищо друго, освен възможността да създадете нова страница. По-късно, когато вече имате такива, тук ще виждате още неща, но за това после. Сега, с натискането на бутона или връзката Създаване на страница, ще можете лесно и бързо да създадете първата си статична страница.
    Възможностите са същите, каквито и при създаването на публикации, с тази разлика, че тук липсват "етикети". Друго, което липсва пък в сравнение с възможностите на wordpress в работата със страници, е възможността за създаване на подстраници, т.е. страници, които да са подчинени на друга вече съществуваща страница.
    • Публикуване на страница
    Когато сте готови със съдържанието на вашата страница, направили сте желаните допълнителни настройки в Опции за публикуване, идва ред да натиснете бутона "Публикуване на страницата".  Преди това, обаче един съвет: напишете заглавието на вашата страница с латински букви. По-късно ще се върнете и ще го коригирате да бъде на кирилица, но ако още сега го напишете така, адресът на вашата страница няма да говори нищо на търсачките, защото системата ще му сложи служебно име от типа ../blogger-page.html. Съветът важи и при създаването на публикации и е във връзка с оптимизирането на сайта ви за търсачките.
    • Разполагане на нова притурка за страници
    След натискане на бутона за публикуване на страницата, ще бъдете отведени към страница, в която ще трябва да укажете на платформата дали искате да създадете притурка за страници и къде да бъде разположена в сайта ви тя.
    Можете да избирате между три варианта, след изборът на един от които и натискане на бутон "Запазване и публикуване", вашата нова страница вече ще е видима и на разположение на вашите посетители. 

    При избор на някой от първите два варианта, появата й като връзка в сайта ви ще стане автоматично, а при избор на последния вариант - Без притурка - ще е нужно ръчно да поставяте връзките към всяка своя статична страница на избрано от вас място в сайта ви (включително публикации или други страници).

    Веднъж създадена, притурката за страници можете да преместите на друго място в блога си от Настройки -> Оформление. Както се вижда от примера по-долу, с влачене на притурката, аз я местя от зоната под заглавката, където тя е била поставена автоматично, в зоната над публикациите в сайта ми.
    • Настройка на притурката за страници
    Самата притурка за страници също позволява персонализиране. Просто изберете връзката Редактиране на притурката и ще можете лесно да я конфигурирате да работи по начина, който ви харесва.
    Можете да зададете име на притурката или да я оставите без такова, лесно да пренареждате страниците си в реда, в който искате те да се показват, да посочвате кои от тях да се виждат и кои не. Извън тези настройки начинът, по който ще се вижда списъкът от страниците в блога ви, можете да определите единствено с редакция на HTML кода на сайта си.
    • Редакция на страници
    Всички, създадени от вас страници, се появяват в списък в страницата Редактиране на страници, където можете лесно да ги редактирате/изтриете.
    Е, вече знаете всичко нужно, за да можете да създадете и управлявате страници и в своя блогър-сайт. А ако имате въпроси, не се колебайте да питате.

    Надявам се да намерите това ръководство за полезно и да ме подкрепите или да го препоръчате!

    Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

    28 коментара:

    Магазинер от Пловдив каза...

    Винаги ми е било любопитно дали на WordPress или Blogger може да се направи сайт - електронен магазин. Ако може с блогер - ще е велико дето има един лаф.

    Unknown каза...

    До Магазинер: С Wordpress.org може :)

    Анонимен каза...

    А как да публикуваме в новите страници? Дизайна ми е малко по-особен(Gumball-Special) и публикациите излизат в "кутийки" аз не успях да публикувам в новата страница. Дали има начин да го направя или да си търся друг шаблон

    Анонимен каза...

    Здравейте,
    страхотно е, че публикувате тази статия! Намерих много полезна информация. Имам въпрос за страниците и етикетите. Искам да направя блог, в който има табове, които са подредени на един ред най-горе. Някои табове ще са за статична инфо - about, contacts, а други - разделите, в които ще слагам новите публикации. Пробвах с етикети и страници. За съжаление няма възможност притурките за страници и етикети да са на един ред. Има ли друг начин да постигна желаната подредба? Ако всички табове са етикети, как да настроя блогър така, че на about и contacts разделите да не се виждат притурки и публикации? Как да подредя етикетите по мой ред?

    Unknown каза...

    Анонимен, желаната от теб подредба е възможна само ако се направи ръчно - в HTML джаджа или директно в кода на сайта. Там поставяте структурирано в неподреден списък меню от вида:
    <ul>
    <li><a href="...">Страница 1</а></lи>
    <li><a href="...">Етикет 1</а></lи>
    </ul>
    където на мястото на многоточието във връзките се поставят адресите на съответните страници и етикети.

    За да придобие менюто професионален вид, обаче ще са нужни познания по CSS, а за да му се добавят и ефекти, като на моите менюта в дясната странична колона, например - и джаваскрипт.

    Unknown каза...

    Здр от известно време се запалих по блоговете ,станах по-активен-създадох няколко статии, но немога да ги сложа в желаната страница . Всички отиват в началната страница. Как мога да оправя това ???

    Unknown каза...

    Емо, публикациите в блогър се показват в списък в началната страница и само там. Всяка от тях си има адрес, обаче и ако искаш, би могъл да го използваш, както е описано в предния ми коментар, за да си създадеш някакво собствено статично меню. Принципно, можеш да използваш и различни готови притурки, които извеждат в страничните колони било заглавия на последните ти публикации, било на последно редактираните или на база друг признак. Въпросът е какво искаш точно като организация, за да мога да ти дам адекватни предложения.

    Unknown каза...

    аха, ами искам нещо такова http://happycodes.blogspot.in/
    но само с главно меню

    Unknown каза...

    Емо, в този сайт има две менюта - хоризонтално и в лявата колона. Първото е статично меню, в което ръчно вкарваш адресите на това, което искаш да се отвори, когато избереш дадената опция. Второто е притурка за показване в меню на страниците в сайта. Първото изисква шаблонът ти да бъде направен/преправен така, че да можеш да добавиш желаните връзки и се управлява направо от кода на използвания шаблон. Второто се управлява от "Оформление" в административния панел на сайта.

    Unknown каза...

    ясно,но как да го направя хоризонталното меню ? Може ли по-подробно ...

    Unknown каза...

    Емо, ако нямаш познания по CSS и HTML, няма как да персонализираш шаблона си успешно сам. Аз бих могъл да го направя, ако би желал да се възползваш от платените ми услуги. Иначе, потърси в Интернет готови каскадни менюта (CSS lists, CSS menu...) и опитай да си интегрираш някое. Полека-лека ще му хванеш логиката! :)

    Unknown каза...

    Имам познания по html и css. Само от кода ли може да се направи?

    Unknown каза...

    да, само от кода :)

    Unknown каза...

    малко ми е сложен този код но ще оправя, мерси много

    Анонимен каза...

    Здравейте,
    моят въпрос е свързан с адресите на отделните статични страници в blogger. След като ги създадох всички започнаха да излизат с един и същ адрес xxx.blogspot.com/p/blog-post.html, като активно се визуализираше само тази страница, която последно съм актуализирал. Предполагам, че съм изчерпал допустимия брой страници и проблемът е дошъл оттам. За да избегна това изтрих всички налични до момента страници и ги създадох наново с английски имена. (Между другото тук прочетох за тази хитрина "напишете заглавието на вашата страница с латински букви. По-късно ще се върнете и ще го коригирате да бъде на кирилица"). Така обаче не е много готино. About Us, Contacts и т.н. не стоят много добре в български сайт. Опитах се, след като вече имах адреса да поправа имената, но това автоматично сменя отново и адреса на .../blog-post.html. Та. Иска ми се да запазя адресите на латиница, но имената на страниците да сменя на кирилица. Има ли някакъв вариант това да се случи? И колко продължава това "по-късно", след което мога да се върна и да коригирам заглавието на кирилица?

    Unknown каза...

    Здравей, Анонимен, за съжаление blogger не поддържа кирилица в адресите. Би могъл, обаче да ги транслитерираш, т.е. да ги напишеш на български но с латински букви, което търсачките вече си разчитат все едно е написано на кирилица. Вече създадените адреси можеш да редактираш и после - виж "Как да редактираме адресите на публикациите в Блогър". Колкото до ограничението от 10 страници и за там си има чалъм, т.е. може да бъде заобиколено и ако ти е важно, би могъл да ме ангажираш да ти го направя. :)

    Анонимен каза...

    Здравейте пак. Явно не съм задал много ясно въпроса си. :) Не става дума за публикации, а за страници. Тук пише "напишете заглавието на вашата страница с латински букви. По-късно ще се върнете и ще го коригирате да бъде на кирилица". Моят проблем е, че, като се върна и ги коригирам по-късно, автоматично се променят и адресите на страницита на .../blog-post.html. Как да запазя адресите на латиница, но имената на страниците да сменя на кирилица?

    Unknown каза...

    Въпросът ви беше ясен, но явно аз не съм бил. Посоченото за редактиране адресите и имената на публикациите важи и за страниците. Пример: страницата "За мен" в моя сайт е с адрес http://www.napravisisait.com/p/dimitar-mitev.html

    Анонимен каза...

    Ммм, не става. :( При публикациите има възможност в режим на чернова адресът да бъде сменен, но при страниците - не. В страничната лента опциите са 2:

    * Описание за търсенето

    * Опции
    Читателски коментари
    Допускане
    Да не се разрешават, да се покажат съществуващите
    Да не се разрешават, да се скрият съществуващите

    Режим на създаване
    Показване на точния HTML код
    Тълкуване на въведения HTML код

    Нови редове
    Използване на маркер

    Натискане на „Enter“ за нов ред

    Вие как сте променили адрес на "За мен"?

    Unknown каза...

    Сега го проверих и да, прав сте, проблемът е налице и про мен. Което значи, че от "блогър" са променили нещо и тази функционалност се е "счупила". Аз им писах във форума за поддръжка, но кога ще реагират не е ясно, а дотогава проблемът ви е нерешим.

    Анонимен каза...

    Е, поне се успокоих, че не съм чак толкова глупав и проблемът не е само при мен. :) Дано направят нещо по въпроса, защото така е доста неудобно.

    Ramoni каза...

    Това, че тези страници са статични значи ли, че не може да има отделни публикации вътре, ами един вид самата страница е и публикация? Благодаря

    Unknown каза...

    Да, Ramoni, статичните страници са самото съдържание, което въвеждаме за тях. Сравни ги с началната страница, например или с етикетната, чието съдържание се генерира динамично, извеждайки части от нашите публикации. Възможността обаче, да пишем сами съдържанието им, я няма. А това дава своебразно предимство на статичните страници, тъй като чрез тях можем да постигнем по-богато и полезно съдържание, като то ще се индексира от търсачките. Можем дори да имитираме динамични страници като създаваме менюта (обновяваме ги ръчно, обаче) - препратки към други страници в сайта.

    Иначе, да, те са си като публикациите по възможности, просто не се групират по етикети и нямат хронологичност.

    it.s.adiex.x каза...

    Здравейте! Как мога да добавям по няколко връзки в една страница или да редактирам връзките? Става въпрос за страниците, намиращи се под заглавието :) Извинявам се за въпроса, но съм нов потребител на платформата!

    Ralitsa Urukova каза...

    Здравей. Сайтът много ми помага, но днес отново се запънах с Блогър. Искам да попитам откъде мога да редактирам как да се показва заглавието и краткото описание на конкретна публикация, което се показва в гугъл. Защото Блогър генерира заглавия по много странен начин. Все ми ги пуска различни. Промерно Read ND Watch +като заглавие на публикацията ми дава само датата на която е публикувана, друг път -//- + част от публикацията и т.н. Влизъх в html , пробвах някои от съветите ти, но явно нещо не правя както трябва

    Анонимен каза...

    Здравейте и благодаря з аполезната информация. А blogger предлага ли въможността да се фиксира определена страница като начална? В смисъл, да не излизат последните публикации, на индекса, а да се зарежда страница, която аз искам.

    Ventsislav Petkov каза...

    Здравейте.Искам да задам следния въпрос-как мога да сложа линк Прочете още...към цялата страница,като ми се показва само един абзац?Опитах както е при публикацията,но тук не се получава така.От къде ми идва грешката?
    Благодаря ви предварително

    Анонимен каза...

    Здравейте, искам да попитам дали има такава опция и как става да направя подстраница на дадена страница?

    Публикуване на коментар

    Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
    Благодаря ви!