Как да добавим "Акценти" в началната страница - за Blogger сайтове

Една от популярните разработчици и дизайнери за Blogger сайтове, Аманда Кенеди, публикува наскоро в поддържания от нея сайт Blogger Buster, интересно и лесно решение за собствениците на сайтове в Блогър как да включат в структурата на сайта си секция с акценти, видима само при зареждане на основната страница на сайта. Сигурен съм, че мнозина от вас ще искат да се възползват от подобна възможност, затова по-долу им предлагам в разширен превод на български, указанията на Аманда за добавяне на секция с акценти на началната страница на сайта.

"Една от най-често използваните от мен техники при създаването на шаблон за Блогър е включването на секция "Акценти" в началната страница на сайта. Използвам я, за показване на ротиращо се съдържание, мини портфолио или сменящи се изображения над основната секция с публикации.

Хвърлете един поглед на моя сайт Just Great Film, например:

JavaScript ротаторът е видим само на началната страница

Секцията с "Акценти" не се показва на вътрешните страници

Техниката за добавяне на секцията "Акценти" е добре позната, защото всъщност е обикновено добавяне на зона за притурки в блога, а ето и един лесен начин да ограничите показването й само на началната страница на своя блог.

Внимание: Направете резервно копие на шаблона си!

Преди да пристъпите към каквито и да било промени по HTML кода на вашия шаблон, е препоръчително да си създадете резервно негово копие, просто за всеки случай. Това можете да направите от менюто Дизайн -> Редактиране на HTML кода, където трябва да използвате връзката за "Изтегляне на целия шаблон" в най-горната част на страницата. Чрез нея ще можете да запазите шаблона си като .XML документ на своя компютър и по-късно, в случай на нужда, отново да го използвате, за да възстановите сайта си към същото състояние.

За "Условните" оператори

Условните оператори, използвани от мен в решението, ни позволяват да укажем типа страница, в която искаме да се показва вложеното от нас съдържание. В случая, ограничаваме показването му единствено на началната страница, като използваме следния синтаксис:

<b:if cond=""data:blog.url==data:blog.homepageUrl"">
<-- Съдържанието, което ще се показва на основната страница, се добавя тук -->
</b:if>

Всичко, което се включи между тези оператори, ще бъде показано само на началната страница. Това може да бъде какво да е HTML съдържание, включително шаблонни оператори на Блогър. И ако сте по-напреднали в редактирането на код, бихте могли да използвате примера и за други свои нужди. За останалите, ще покажа как да включат тази възможност в своя шаблон.

Най-лесният начин да добавим зона с акцентирано съдържание в началната страница на блога

Ако ползвате новия шаблонен редактор на Блогър (новият формат за шаблони в Блогър), можете да добавите зона за акценти само с няколко прости действия. Идете в Дизайн -> Редактиране на HTML кода и намерете в кода следната част:




<div class='region-inner tabs-inner'>
<b:section class='tabs' id='crosscol' maxwidgets='1' showaddelement='yes'>
<b:widget id='Text2' locked='false' title='Some Title' type='Text'/>
</b:section>
<b:section class='tabs' id='crosscol-overflow' showaddelement='no'/>
</div>


Забележка: в зависимост от това дали сте добавили навигация за статични страници или друга притурка, в тази част би могло да има и други джаджи.

Добавете следните редове (оцветени в оранжево) вътре в тази част:

<div class='region-inner tabs-inner'>
<b:section class='tabs' id='crosscol' maxwidgets='1' showaddelement='yes'>
<b:widget id='Text2' locked='false' title='Some Title' type='Text'/>
</b:section>
<b:section class='tabs' id='crosscol-overflow' showaddelement='no'/>

<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>
<b:section class='tabs' id='crosscol-homepage' showaddelement='yes'>
<b:widget id='HTML99' locked='false' title='Add title if you want to' type='HTML'/>
</b:section>
</b:if>

</div>

Сега вижте от "Визуализация" своя блог: ако всичко е направено както трябва, би трябвало да видите новата притурка точно над публикациите си - вече можете да запазите направените промени.

С това, вие добавихте нова HTML притуркa (тя ще се появи под менюто за страници в блога ви, ако имате такова), в която желаното от вас съдържание ще се показва единствено на началната страница на вашия блог и няма да се показва при зареждане на вътрешна страница. Какво съдържание конкретно ще поставите в нея -  JavaScript, картинка или друг код - зависи от вас, а редактирането й можете лесно да извършвате от меню Дизайн -> Елементи в страницата."

Надявам се това кратко ръководство от Аманда Кенеди за добавяне на притурка с "Акценти" на основната страница да ви бъде полезно и в тази връзка ще се радвам да чуя вашите мнения, отзиви или въпроси.

Надявам се и да ме подкрепите по удобен за вас начин, както и да препоръчате този материал на свои познати.

Вижте още трикове от "Направи си сайт!".
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

4 коментара:

Miroslav Milkov каза...

Много полезна стаийка. Същото мога да кажа и за останалите теми, но за начинаещи като мен, трябва да се добави повече нагледен материал. Иначе много ми харесва.

Unknown каза...

Мирослав, радвам се, че намираш информацията тук за полезна и интересна. Ще имам предвид коментара ти при писането на бъдещите статии. :)

Unknown каза...

Много полезно...И тъй като съм аматьор и се справям основно благодарение на информацията тук, ще е справедливо да сложа връзка в моя блог, но ще ми е нужно напътствие...

Unknown каза...

Bisi, с удоволствие! Най-лесният начин е да копирате връзката в примера, показан тук. Пожелавам ви успех и щастливо блогване!

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!