Нов SEO фактор рефлектира върху плагиатството

Задава се един нов SEO фактор, който не само ще помага да намираме по-качествено съдържание при ползване на търсачките в Интернет, но косвено ще защити авторите на съдържание, т.е. ще ни спаси и от плагиатите! Кой е този SEO фактор?

Попадам на новината за този нов фактор за търсачките съвсем скоро след като се случиха две неща: публикуването в "Направи си сайт!" на обширната статия от гост-авторът съдия Петър Петров "Бий плагиата по главата..." и откритието (при едно обикновено търсене с Гугъл), че една огромна част от статиите в сайта ми, 100% мои (авторски), са копирани и публикувани в няколко други сайта без моето съгласие и без посочването на "Направи си сайт!" или моя милост, като източник и автор. Съответно, разбирате как се зарадвах, когато научих, че Гугъл, съвместно с Бинг и Яху!, въвеждат нов фактор в алгоритмите на търсачките си, наречен "Авторство", който, извън чисто оптимизационния аспект на този фактор, би решил проблемите на авторите да защитят съдържанието си по един много прост и ефективен начин - като просто не позволи сайтът на плагиата изобщо да се показва в резултатите на търсачките.

"Кой е авторът" придобива важност

Новината е от 7 юни и с нея Гугъл официално съобщава, че вече ще отчита и следи за авторството на дадено съдържание, посредством поддържания от HTML5 стандарта атрибут "rel" (от relationship, в превод: взаимовръзка) във връзки в сайтовете.
Когато Гугъл има данни за това кой е написал дадено съдържание в мрежата, ние можем да вземем това като сигнал, който да ни помогне в определянето на относимостта на съответната страница към търсеното от потребителя съдържание. Това е само един от многото сигнали, които Гугъл може да използва за определяне на релевантността и важността на страницата, все пак, и ние систематично променяме и подобряваме нашия алгоритъм в посока подобряване на общото качество на търсенето.
(б. а. преводът е мой)

Как ще работи факторът "авторство"

Все още данните в тази посока са нееднозначни. Самите Гугъл казват, че ще експериментират с фактора "автор", за да стане възможно търсещите да намират материали в мрежата по автора им, а самите автори да бъдат ясно отличими в резултатите при търсене. 

Целта на търсачките е видима: на база не само заглавието на даденото съдържание и останалите SEO фактори, но вече и на репутацията на съответния автор (ах, колко неща само следват от използването на този фактор - "репутация"), търсачката да сортира резултатите от търсенето така, че да гарантира на търсещия показването в първите 10 резултата на максимално относимо, качествено и полезно съдържание. 

Това, което още е ясно със сигурност е, че страниците с идентично или сходно на авторската страница съдържание, просто няма да се появят в резултатите им. Уау! Как ли ще се отрази това на плагиатите? А как ли ще се отрази на сайтовете-агрегатори, директориите за споделяне и пр. Ще бъдат ли засегнати? 

Няма да навлизам в сферата на хипотезите, обаче. Да видим как стоят нещата с обозначаване на "авторството" на практика.

Как да приложим атрибута rel за авторското ни съдържание

За да бъде зачетено от търсачките дадено съдържание на сметката на определен автор, то  трябва да е "подписано" от него по определения по-долу начин. Логиката на "подписа" е проста: казваме на търсачките, че съществува връзка между дадена страница с някакво съдържание и определена страница-профил на даден автор

Указанията за маркиране (подписване) на съответното съдържание като авторско са едновременно лесни за прилагане, но и трудни. Лесни, защото всичко, което се иска, е да поставите в атрибута rel на една връзка във вашата, съдържаща авторския материал страница, стойността author. Трудни, защото е възможно да трябва да го направите в режим на редакция на HTML кода на съответната страница, а е възможно и изобщо да не разполагате с механизъм за това. 

Същественото е още, че тази връзка трябва да сочи към профилна страница на автора в рамките на същия домейн, което означава, че трябва да имате такава профилна страница.

Ето и пример за такава връзка-подпис:
Автор: <a href="https://www.napravisisait.com/avtori/xseon.html" rel="author">Димитър Митев</a>
Ако поставя горния код в моя публикация, потребителят ще види "Автор: Димитър Митев", като името ми би било връзка към моя профилна страница (в случая такава няма).

Мога ли да публикувам авторски материал в друг сайт и пак да запазя авторството си, обаче?

Тук срещнах различни мнения. Според едни, можете. Трябва само вместо стойност "author", връзката-подпис да съдържа в атрибута rel стойност "me" (rel="me") и да сочи към ваш авторски профил в рамките на друг домейн. Това, обаче изглежда погрешно тълкуване, тъй като според указанията в сайта на Гугъл, подобно свързване е предназначено само за различни профилни страници. Т.е., ако имате профили в три сайта, можете да поставите във всеки ваш профил "подпис" с връзки към останалите ви профили (така казвате на търсачките, че това са профили на един и същ автор) и именно тогава следва да използвате rel="me".

Какво следва от включването на авторството сред SEO факторите

Със сигурност, въвеждането на този нов SEO фактор има своите плюсове. Но дали няма да доведе и до негативни последици? Аз лично си задавам въпроса: какво би станало с онова авторско съдържание, необозначено като такова? Защото не винаги авторите имат възможност да приложат подобен "подпис" и да декларират своето авторство. За ползващите Уърдпрес, където профилните страници на авторите са заложени в самата система, нещата са добре. Но има и други! Дали тогава техните материали няма да бъдат изключени от резултатите или ще са изключени само в търсенията по автор? Би било несправедливо и в двата случая, нали! А какво, ако някой (плагиат) го присвои и обозначи себе си като негов автор?

Със сигурност, търсачките ще създадат механизъм за реагиране на такива случаи, но наличието на тези въпроси показва, че за ефективното прилагане на подобен SEO фактор определено ще бъде нужно време и експерименти. А дотогава и за оптимизаторите на сайтове и за защитата от плагиати ще важат старите методи.

Надявам се статията ми да ви е била интересна и полезна и ще се радвам да чуя и вашите коментари по темата

Вижте и как можете да ме подкрепите и не забравяйте да препоръчате статията ми на свои познати и приятели или да гласувате за нея.
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

1 коментара:

преводи каза...

Ето една новина за мен. За пръв път чувам за този атрибут. ТО уж и досега като се даваше и източник в края на статията уж гоогле трябваше да следи, но пак не се получи. Другото което е вие задавате много важен въпрос - какво става с неподписаните материални, как ще се определи кой е първоизточник. На мен лично ми прекопираха почти един цял сайт с доста статии и контакт с собственика беше невъзможен. Плюс това privete who is, от хоста никаква информация. Как стоят нещата обаче с сайтовете за новини - там повечето ползват услугите на разни агенции и съвсем леко редактират. Сайтовете за имоти и обяви - пълни с дублирано съдържание, но без него неможе. Кой автор на обява ще я пусне по 20 различни начина в 20 сайта за обяви или имоти. Остава да следим какво ще се получи в действителност

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!